Pages

Ads 468x60px

12 Haziran 2013 Çarşamba

Demirözü İlçe Tanıtımı 7

İVECİKLERİN TEPESİ

İlçemize 7 km. uzaklıktaki Bayrampaşa Köyünün 1.5 km. güneyinde yer almaktadır. Kuzey - Güney doğrultulu höyüğün etrafında yoğun olarak tarım yapılmaktadır. Tarımsal faaliyetler höyüğün hem gerçek yükseltisini hemde özelliğini kaybetmesine sebep olmuştur. Kılıç Kökten bu höyüğü bölgedeki araştırmaları sırasında tespit etmiş , ancak höyüğün prehistorik iskanı ile ilgili açıklamalarda bulunmamış. ayrıca höyüğün çevresindeki arazilerin verimsizliğine taban suyunun burayı adeta bir bataklık haline getirdiğine de dikkat çekmiştir. Höyüğün bu çağı ile ilgili bilgiler şimdilik varsayımlardan öteye gitmemektedir. Ünsal Höyüğü "Karaz (Hurri) Kültürü ile Ortak Özellik Taşıyan Yerleşimler" arasında değerlendirerek; M.Pehlivanın höyüğü, bölgedeki diğer merkezlerde görülen üç periyottan ikincisine dahil ederek ve M.Ö. 3000-2600 yıllarına tarihlendirdiğini belirtmektedir.

BAYRAMPAŞA TEPE

İlçemizin batısındaki Bayrampaşa Köyünün güneydoğusunda, Demirözüm - Gökçedere yolundan Bayrampaşa'ya doğru giden patika yolun 100 mç doğusunda yer alan tepe 60x60x10 m. ölçülerinde küçük bir konik tepecik görünümündedir. Etrafı tamamen tarım arazileriyle çevrili olan ve batısından akarsuyun geçtiği höyüğün ele geçen buluntularının çoğu etrafında, zemin seviyesinde ele geçmişlerdir. Höyükten ele geçen buluntular Geç Katolik Çağ, Erken Bronz Çağ, ağırlıklı olarak Demir Çağ ve son olarak da Orta Çağ'a kadar tarihlenmektedirler.

HOBURNU TEPE (EYMÜR)

İlçemizin batısında Eymür Köyünün yaklaşık 1 km. doğusunda yer alan tepe-höyük 100x100 m. lik alanı kaplamakta ve tepe kısmından Eymür köyü görülebilmektedir. Tepenin etrafı tarım arazileri ile çevriliyken üst kısmı da hayvan otlağı olarak kullanılmaktadır. Ele geçen buluntuları Erken Bronz Çağ, Demir Çağ, Hellenistik - Roma, Orta Çağa kadar uzanmaktadır.

YAZIBAŞI HÖYÜK

İlçemizin yaklaşık 11 km. güneyindeki Yazıbaşı Köyü'nün hemen doğusunda bulunan doğal tepe üzerinde yer alan höyüğün batı yamacından itibaren modern köy başlamaktadır. Yaklaşık olarak 20x30x10 m. ölçülerinde olan höyüğün, üst kısmında bulunan kaçak kazı çukurlarından birinde mimari duvarlar açığa çıkarılmıştır ki bu alanda birde yangın tabakası mevcuttur. Güneyinde de kaçak kazı çukurları bulunan ve yoğun şekilde tarım yapılan höyük ele geçen buluntularıyla ağırlıklı olarak Demir Çağ ve Hellenistik - Roma Dönemine işaret etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız