Pages

Ads 468x60px

12 Haziran 2013 Çarşamba

Demirözü İlçe Tanıtımı 6

KARAÇAYIR MEVKİİ

İlçemize 7 Km uzaklıktaki Bayrampaşa Köyü ile, 5 km uzaklıktaki Çakırözü Köylerinin sınırında, iki köyü birbirine bağlayan yolun hemen yanında yer almaktadır. Köy deresi ile Bayrampaşa Kalesinin buluduğu tepenin devamında yer alan yamaç yerleşmesidir. Doğu - Batı uzantılıdır ve 1610 m. yüksekliğe sahiptir. Yerleşmenin bulunduğu alan 240x45 m boyutlarıyla yarı dairesel bir yapıya sahiptir ve bu yapılar keramiklerin etrafa yayılmasından anlaşılmıştır. Yerleşmede iki kalın duvar yapısı tespit edilmiştir. Bunlardan ilki 2.90 m. diğeri ise 1.80 m. genişliğindedir ve bunların ikisinin arasında 1.3 m. açıklık bulunmaktadır. Oldukça zengin keramik buluntularına yerleşmenin her yerinde rastlanmıştır. Sulama amçlı açılan bir çukur etrafından kısmen tahrip edilmiştir. Söz konusu çukurun içinden ve etrafından toplanan çanak çömlekleri Sagona, M.Ö. III. Binyıl Erken Trans Kafkasya kültürlerine karakterize eder ve Erken Bronz Çağ'da yerleşme görüldüğünü belirtir.

GÖKÇEDERE (PULUR) HÖYÜK

İlçemizin yaklaık 13 km batısında bulunan Gökçedere kasabası içerisinde, Demirözü - Gökçedere yoluna paralel uzanan akarsuyun hemen güneyinde, günümüzde TEDAŞ binası olarak kullanılan alanın hemen arka tarafında yer alan höyük orjinalde büyük bir tepedir ancak büyük bir kısmı tahrip olmuştur. Bugüne gelebilen güney kısmı ise 115x85x10 m. ölçülerindedir. Sagona ele geçen buluntuları Geç Kalkolitik Çağ, Erken Bronz Çağ ve Demir Çağ'a işaret ettiğini belirtmektedir. Ünsal Höyükte bulunan Karaz kültürü keramiklerinin varlığı göz önünde bulundurularak, Karaz kültürünün bu bölgeye kadar uzandığı fikrinin desteklenebileceğini de belirterek höyüğü "Karaz Kültürü ile Ortak Özellik Taşıyan Yerleşimler" arasında değerlendirmiştir.

ÇİMENTEPE HÖYÜK

Bayburt'un güneybatısında, İlçemize bağlı Gökçedere beldesinin yaklaşık 15 km. güneybatısında bulunan Bayburt'a 50 km, Demirözü'ne 22 km. uzaklıktaki Çimentepe Köyünün 500 m. kuzeyinde, yolun doğu yarısında kalan orta büyüklükte bir tepe olan höyük, 160x130 m. ölçülerinde ve yaklaşık 10 m. yüksekliktedir. Bayburt bölgesindeki en zengin höyüklerden birisidir. Höyükten toplanan keramikler höyüğün kesintisiz yerleşme gördüğünü göstermektedir. Ele geçen buluntuları Erken Bronz Çağ, Geç Bronz Çağ ve Demir Çağa işaret ettiğini belirten Sagona'ya göre, bu keramikler içerisinde M.Ö. III. Binyıl Erken Trans Kafkasya örneklerinin de yer aldığını belirtmektedir. Her tarafında yoğun şekilde tarımsal faaliyet yapılan höyüğün, köy yerleşimine yakınlığı ve bir şahsa ait arazide yer alması sonucu olarak höyüğün tahrip olması önemli ölçüde engellemiştir. Ancak tüm bunlar yinede höyüğün gerçek yükseltisini kaybetmsinin önüne geçememiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız